Avui a l'assignatura de noves tecnologies(TIC) hem parlat sobre wikipedia i hem vist el seu funcionament. Una terme nou que he aprés és que les persones que es dediquen a fer contribucions a la wikipedia s'anomenen WIKIPEDISTES( aquestes persones són designades com a voluntariat digital). Un wikipedista, a l'hora de escriure un article ha de seguir unes normes marcades pel llibre d'estil. Aquest lllibre recull unes normes per caracteritzar els articles. Algunes d'elles serien:
- Utilitzar un llenguatge impersonal, mai en primera persona, o addreçar-se directament al lector.
- Començar sempre amb un primer paràgraf que descrigui breument el concepte principal de l'article, de manera que qualsevol lector pugui tenir una idea clara del contibgut de l'article. No començar mai donant informació secundària o anècdotes.
- Utilitzar un llenguatge correcte i formal, vigilant l'ortografia i la gramàtica.
- Si existeixen articles relacionats hem de procurar que tinguin un estil i un format consisten.
- A l'hora de fer traduccions a altres llengües hem de vigilar de no intoduïr barbarismes, calcs sintàctics o traduccions forçades.
- I per últim, no fer articles que continguin només text sense format. Els enllaços i el format són essencials.
Quan nosaltres volem fer una aportació a la wikipedia només Hem de buscar el tema sobre el qual volem fer la nostre aportació, seleccionar: editar i ja podem escriure la nostra aportació. Un cop ja la tinguem escrita guardem i la nostra aportació serà publicada. Per mirar les diferents aportacions que ha fet la gent sobre un tema anem a historial i allà les trovarem.
Quan vulguem fer alguna aportació nostre a la wikipedia(fotos, sons...) hem d'utilitzar el projecte COMMONS. Aquí trovarem fotos que les podem gafar sense cap problema de plagi.
Jo personalment no coneixia aquest espai d'on extreure les inmatge. Sempre les extreia del google. Ara ser que si alguna vegada necessito una imatge aniré directament a commons i d'allà l'extreuré sense preocupar-me de si aquella foto està firmada per algú.
A XTEC hi ha un espai anomenat EDUWIKI.CAT que és un projecte que té com a objectiu crear coneixement compartit. És un projecte creat per nens i és per nens. Els autors són els propis nens. Té la intenció de compartir i crear coneixents per posar-lo a l'abast de tothom.
No hay comentarios:
Publicar un comentario